Ykkönen

Jalkapallon Ykkönen on Suomen toiseksi korkein sarjataso niin miesten kuin naisten sarjoissakin. Tässä artikkelissa keskitymme enemmän miesten Ykköseen, jota nykyisin pelataan 10 joukkueen voimin. Lopussa käymme tiiviisti läpi myös naisten toiseksi korkeimman sarjatason tapahtumia ja sarjan rakennetta.

Ykkösen kauden rakenne & sarjajärjestelmä

Suomen Palloliitto on jo pitkään saanut kritiikkiä siitä, että sen sarjoissa ei ole liiemmälti pysyvyyttä sarjajärjestelmän suhteen. Ykkönenkin eli entinen I-divisioona on vuosien varrella pelattu läpi monin eri tavoin eikä ehkä tämän takia suuri yleisö ole ehtinyt oppia kunnolla, miten kausi etenee.

Kausi 2017 pelattiin Ykkösessä 10 joukkueen sarjana, jossa kukin joukkue pelasi toisiaan vastaan kolme kertaa. Otteluita kullekin joukkueelle kertyi siis kauden päätteeksi 27 kappaletta, paitsi toiseksi tulleella vielä kaksi nousukarsintaottelua tähän päälle.

Ykkönen on toiseksi korkein sarjataso heti Veikkausliigan jälkeen. Kauden päätteeksi Ykkösen voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan, jossa viimeiseksi sijoittunut joukkue putoaa kauden päätteeksi Ykköseen. Sarjan toiseksi sijoittunut joukkue käy kahden ottelun kattavan karsinnan Veikkausliigan toiseksi viimeistä joukkuetta vastaan. Karsinnan voittaja pelaa seuraavalla kaudella Veikkausliigassa, häviäjä Ykkösessä. Ykkösestä putoaa Kakkoseen seuraavaksi kaudeksi kaksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta.

Ykkösen historia

Kuten edelläkin kerrotaan, oli Ykkösen nimi aiemmin I-divisioona. Se syntyi aikanaan vuonna 1973 valtakunnallisen Mestaruussarjan eli Veikkausliigan edeltäjän alle, kun myös toiseksi korkeimmasta sarjatasosta tahdottiin luoda valtakunnallinen aiemman alueellisen mallin sijaan.

Aina perustamisestaan asti sarjaa pelattiin 22 kauden ajan vuoteen 1996 asti valtakunnallisena sarjana yhdessä lohkossa. Kausina 1996-2002 Ykkönen oli jaettu kahteen 10 joukkueen lohkoon, enemmän tai vähemmän etelän ja pohjoisen joukkueisiin jaettuna.

Joukkueiden määrä tällä sarjatasolla on tosiaan vaihdellut kausittain. Esimerkiksi kaudet 2003-2004 menivät 14 joukkueen sarjan merkeissä, kun taas kaudesta 2012 lähtien Ykkönen on ollut 10 joukkueen sarja.

Ykkösen ja I-divisioonan maratontaulukossa eniten mestaruuksia ovat vieneet Kuopion Palloseura ja Mikkelin Palloilijat. Kaudella 2017 KuPS pelasi Veikkausliigaa, Mikkelin Palloilijat olivat puolestaan Kakkosessa. Pelaajakohtaisista ennätyksistä voidaan mainita ainakin Kalle Multanen, joka on voittanut Ykkösen maalikuninkuuden peräti kolmesti: 2014, 2015 ja 2017, kullakin kerralla FC Hakan paidassa. Multasella on nimissään myös Ykkösen yhden kauden maaliennätys eli 30 maalia.

Tyhjä jalkapallokenttä

Miesten Ykkösen kausi 2017

Miesten Ykkönen kaudella 2017 päättyi Turun Palloseuran mestaruusjuhliin ja nousuun Veikkausliigaan. Viimeiselle kierrokselle jäi jopa ottelu TPS:n ja espoolaisen FC Hongan välille. Se ratkaisi suoran nousun ja karsijan paikalle jäävän kakkossijan kohtalon. FC Hongan kohtalona oli pelata marraskuun ensimmäisellä viikolla HIFK:ta vastaan karsintaottelut kauden 2018 Veikkausliigan paikasta.

Kolmanneksi sarjassa jäi Kokkolan Pallo-Veikot eli KPV, joka oli vielä pitkään mukana nousukamppailussa, mutta loppukaudesta kunto romahti varsin selkeästi. Pohjanmaalaisten kautta värittivät myös ikävät puheet sopupeleistä, joiden kohteeksi Ykkösen joukkueet ovat ennenkin joutuneet.

Neljänneksi Ykkösen kaudella 2017 sijoittui AC Oulu, joka pesi sentään sarjan toisen oululaisjoukkueen. Paikallisväännön voittaminen ei kuitenkaan varmasti tyydytä seurassa, joka on esiintynyt Veikkausliigassakin. Totuuden nimissä Oulun kokoiselta talousalueelta voisi kieltämättä odottaa joukkuetta maamme pääsarjaan.

AC Oulun takana viidenneksi tuli ruotsinkielisen Pohjanmaan ylpeys FF Jaro, joka oli pitkään Veikkausliigan vakiojoukkue ja mm. Eremenkon futisperheen ”oma seura”. Jaron perässä tuli kuudentena FC Haka Valkeakoskelta, yksi suomalaisen jalkapallon perinteikkäimmistä seuroista. Niin kutsuttuna tehdasseurana tunnetuksi tullut Haka pelaa kuitenkin paperitehtaan tuen päättymisen jälkeen alemmalla tasolla kuin on totuttu. Jää nähtäväksi, palaako yhdeksänkertainen Suomen mestari enää maamme korkeimmalle sarjatasolle.

Seitsemänneksi sarjassa sijoittui Jaron tapaan vahvasti ruotsinkieliseltä paikkakunnalta tuleva Ekenäs IF Tammisaaresta, jota moni oli veikannut putoamiskamppailuunkin. Pienellä budjetilla operoiva EIF tuskin ensi kaudellakaan on kamppailemassa Veikkausliigaan noususta, mutta hyvää venymistä on tähän asti nähty.

Täpärimmin sarjapaikkansa säilytti Oulun Palloseura eli OPS. Miika Juntusen henkilökohtaisena projektina tunnetuksi tullut OPS tuli Ykköseen mukaan täksi kaudeksi täydennysmenettelyllä Veikkausliigasta tippuneen ja heti perään konkurssin tehneen PK-35:n tilalle. Mediapersoona Juntusen myötä OPS:sta on tullut ehkäpä Ykkösen tämän hetken eniten tunteita herättävä joukkue.

Kakkoseen ensi kaudeksi putoavat yhdeksänneksi sijoittunut Grankulla IFK Kauniaisista sekä kymmenenneksi pisteen erolla GrIFK:hon tullut helsinkiläinen Gnistan. Kummankaan putoamista ei voi pitää suurena ihmeenä, sillä ennen kautta joukkueet olivat mukana useampien putoamisveikkauksissa yhdessä EIF:n kanssa.

Naisten Ykkönen

Myös naisten jalkapallon puolella toiseksi korkein sarjataso on nimeltään Ykkönen – tai tarkemmin juuri Naisten Ykkönen, jossa on kaksi joukkuetta enemmän kuin miesten puolella eli 12 joukkuetta. Ne pelaavat kerran kukin toisiaan vastaan kotona, kerran vieraissa. Otteluita jokaiselle joukkueelle kertyy siis 22.

Kaudella 2017 Naisten Ykkösen voitti Tikkurilan Palloseura Vantaalta, joka nousee suoraan Naisten Liigaan. Toiseksi sijoittunut IK Myran Kruunupyystä pääsi karsimaan noususta. Ykkösestä tippuivat alas Kakkoseen kuopiolainen KuFu sekä vielä viime kaudella Naisten Liigaa pelannut porilainen NiceFutis. Maalipörssin voitti 18 maalilla HPS:n eli Helsingin Palloseuran Ella Andberg.