Suurimmat suomalaiset jalkapalloilijat

Jalkapallo on yksi suomalaisten suosituimmista lajeista. Suomi ei ole vielä päässyt joukkueena arvokilpailuihin, mutta yksilötasolla osaamista ja menestystä on tullut mukavasti. Maastamme on jo ponnistanut useita ulkomaillekin pelaajiksi hyväksyttyjä jalkapalloilijoita, mutta osa on ylitse muiden.

Kaikilla artikkelimme listalla mainituilla pelaajilla on ollut varmasti oma vaikutuksensa jalkapallon kehittymiseen ja suosioon Suomessa. Lisäksi heitä yhdistävät myös kova työ unelmansa eteen. Muut ovat huomanneet kovan harjoittelun tuloksen ja tämän avulla he ovat päässeet etenemään urallaan. Valittuja henkilöitä voidaankin kutsua suuriksi suomalaisiksi.

nappulakengät

Aulis Rytkönen

Monsieur Magic eli Aulis Rytkönen syntyi Karttulassa 5.1.1929. Hän oli ensimmäinen ulkomaille ammattilaispelaajaksi päässyt suomalaispelaaja. Myös “Alika” ja “Aalis” lempinimillä tunnettu jalkapalloilija pelasi Ranskan Toulousessa Toulouse FC -joukkueessa kahdeksan vuoden ajan. Suomessa Rytkönen pelasi KuPS:ssa ennen ulkomaille siirtymistään ja maajoukkueessa hän pelasi 1948-1964. Ulkomaanuransa päätyttyä Rytkönen pelasi HJK:n riveissä.

Pelaajana mies tunnettiin teknisenä ja taitavana. Suomen jalkapalloilijan tittelin hän voitti ansioistaan kolmesti. Peliuransa jälkeen Monsieur Magic vahvisti suomalaista jalkapallovalmennusta omalla panoksellaan.

Jussi Jääskeläinen

Mikkelissä 19.4.1975 syntynyt maalivahti Jussi Jääskeläinen pelasi Suomessa VPS-joukkueessa ja siirtyi sieltä englantilaiseen Boltoniin 15 vuoden ajaksi. Myös suuret joukkueet, kuten ManU ja Arsenal, olivat suomalaistähdestä kiinnostuneita, mutta hän oli uskollinen Boltonille.

Jässi-lempinimenkin omaava Jussi siirtyi West Hamiin vuonna 2012. Hän pelasi myös Wigan Athletic -joukkueessa Englannin mestaruussarjassa. Suomen A-maajoukkueessa Jääskeläinen ehti pelata vuosien 1998-2015 välisenä aikana 56 ottelua ja tähti pelasi yli 500 ottelua Englannin Valioliigassa.

Mainetta niittänyt urheilija valittiin Suomen vuoden palloilijaksi vuonna 2007 ja Kultainen hanska -maininnan hän sai vuonna 2007. Jussi Jääskeläinen oli 2000-luvun ensimmäiset kymmenen vuotta yksi Valioliigan parhaista pelaajista.

Mixu Paatelainen

Jalkapalloilija ja maalitykki Matti “Roto” Paatelaisen perheeseen Helsingissä 3.2.1967 syntynyt Mixu Paatelainen oli ensimmäinen suomalainen pelaaja, joka esiintyi Englannin Valioliigassa. Tähteä on kuvailtu aggressiiviseksi, maalintekohaluiseksi ja tehokkaaksi kärjeksi.

Hyökkääjä pelasi ulkomaanurallaan pääosin Skotlannissa, mutta kokemusta tuli myös Englannista ja Ranskasta. Peliurallaan hän ehti pelata Suomen A-maajoukkueessa 70 ottelua, joissa hän teki 18 maalia vuosien 1986-2000 välisenä aikana. Hän on toiminut myös Suomen maajoukkueen päävalmentajana peliuransa jälkeen vuosina 2011-2015. Paatelaisen valmennusura keskittyi niin ikään pääosin Skotlantiin päättyen vuonna 2016, mutta hänet nähtiin myös TPS:n valmentajana. Mies valittiin Skotlannin vuoden 2011 valmentajaksi.

Sami Hyypiä

Mestarien liigan voittaja Sami Hyypiä syntyi 7.10.1973 Porvoossa, mutta hän vietti lapsuutensa Kuusankosken Voikkaalla. Hyypiä pelasi komean peliuran ulkomailla lähinnä Liverpoolin riveissä, toimien myös joukkueen kapteenina usean vuoden ajan. Vuosien 1992-2011 välisenä aikana Hyypiä pelasi Suomen, Alankomaiden, Englannin ja Saksan pääsarjoissa.

Ura huipentui Liverpoolin voitettua Mestarien liigan vuonna 2005. Erinomaisesta pelinlukutaidostaan, pääpallotaidostaan sekä sääntöjenmukaisesta pelistään tunnettu Hyypiä sai ainoastaan kaksi punaista korttia koko peliuransa aikana.

Hyypiä valittiin myös keskuspuolustajan paikalle 2000-luvun pelaajaäänestyksessä. Hänet napattiin myös UEFA:n vuoden joukkueeseen vuonna 2001. Suomen vuoden jalkapalloilijatittelin hän on saanut 9 kertaa ja tähtiurheilijaa voidaankin kutsua kautta aikojen parhaaksi suomalaiseksi puolustajaksi. Vuonna 2011 Hyypiä sai myös Veikkausliigan kunnianosoituksen.

Liverpoolissa Hyypiä ehti pelata 464 ottelua ja teki 35 maalia, joka on hyvä luku keskuspuolustajalle. Bundesliigassa Bayern Leverkusenin riveissä hän pelasi 58 ottelua. Suomen maajoukkueessa Hyypiä pelasi 13 poikien, 27 nuorten ja 105 A-maaottelua. Miesten joukkueessa hän pelasi vuosien 1992-2010 välisenä aikana.

Peliuransa jälkeen Hyypiä siirtyi valmennukseen toimien Bayern Leverkusenin apulais- ja päävalmentajana Suomen maajoukkueen valmennustiimissä, Brightonissa. Hyypiällä on hieno ura jalkapallon parissa, joka jatkuu edelleen Sveitsissä valmennustehtävissä.

Jari Litmanen

“Kymppipaikkaa” pelannut Jari Litmanen syntyi 20.2.1971 Lahdessa. “Kuningas” ja “Litti” lempinimilläkin tunnettu Litmanen pelasi suomalaisen jalkapallon maailmankartalle voittaen ensimmäisenä suomalaisena Mestarien liigan vuonna 1995.

Erinomaisesta pelisilmästään tunnettu Litmanen sai yhdeksän kertaa Suomen parhaan pelaajan tittelin. Vuonna 1995 hänet valittiin myös Euroopan kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi. Seurajoukkueurallaan Litti pelasi Suomessa, Alankomaissa, Saksassa, Espanjassa ja Englannissa. Parhaan menestyksensä hän sai Ajaxin pelipaidassa, jossa tuli aiemminkin mainittu Mestarien liigan voitto.

Litmasella on myös maineikas maajoukkueura, sillä hän on tehnyt kautta aikain eniten maaleja ja pelannut enemmän otteluita Suomen väreissä kuin kukaan muu. Hän pelasi joukkueessa vuodesta 1989 alkaen ja kapteenina hän toimi vuosina 1996-2008 lähes katkotta. Jari Litmasen pelityylille tunnusomaista on hänen taitava pelinlukutaitonsa ja syöttötaidot. Hän oli usein paikalla, kun tehtiin maalipaikkoja ja monesti ratkaisusyötöt olivat hänen ansiotaan.

Alun perin Lahden Reippaan kasvattina eteenpäin ponnistanut tähti eteni urallaan mukavasti ja hän sai myös Alankomaiden vuoden jalkapalloilijan tittelin vuonna 1993. Litmanen on myös ansiokkaasti palkittu Veikkausliigan Captain’s Ball -palkinnolla suomalaisen jalkapallon eteen tekemästään työstä.

Syntymäkaupunki Lahti pystytti Litmasta esittävän patsaan vuonna 2010. Litmasen nimi kuuluu monien suomalaisten laulujen sanoissa, vuonna 2012 hänestä tehtiin dokumenttielokuva ja hänestä on myös kirjoitettu kaksi kirjaa vuonna 1995 ja 2015. Euroopan valloittanut urheilija toimii yhä aktiivisesti suomalaisen jalkapallon hyväksi Palloliiton alaisuudessa.