Naisten Liiga

Naisten Liiga tunnettiin vuoteen 2006 asti Naisten SM-sarjana ja historian alkuaikoina se tunnettiin myös tuttavallisemmalla nimellä Mimmiliiga. Tämä sarja on korkein naisten jalkapallon sarjataso Suomessa.

Sarjan historian alkuvaiheet

pelitilanneNaisten jalkapalloilun historian ensimmäinen mestaruus Suomessa ratkottiin cup-muotoisella turnauksella vuonna 1971. Vuonna 1972 toiminta siirtyi jo hieman vakavampaan suuntaan, kun pelattiin alueellisia lohkoja. Niiden voittajat kilpailivat paremmuudesta cup-turnauksella, jonka voittajalle oli tarjolla mestaruus.

Vuonna 1973 lohkoja oli neljä ja vuonna 1978 pelattiin kahdeksan joukkueen SM-sarja, jonka mestariksi selviytyi Turun Palloseuran naisten joukkue. Aikaisemmin vuosina 1971-1975 sarjaa hallitsi suvereenisti Helsingin Jalkapalloklubi, joka jatkoi voittokulkuaan muutaman vuoden katkoilla aina vuosituhannen vaihteeseen saakka.

Liiga on hakenut muotoaan

Naisten jalkapallon sarjajärjestelmä on kokenut historiansa aikana monia muutoksia, johtuen monista asioista, kuten pelaavien joukkueiden määrästä. Kaudella 1978 palattiin yhteen, koko valtakunnan käsittävään lohkoon ja joukkuemäärää kasvatettiin kymmeneen. Mestaruus ratkottiin pudotuspeleillä neljän voitokkaimman joukkueen kesken. Kausien 1981-1983 sarja jaettiin jälleen neljään lohkoon, joista kaksi parasta lohkoa selvisi välierälohkoihin. Näistä taas kaksi parasta pelasivat pudotuspeleissä.

Kaudella 1984 sarja palasi jälleen yhden lohkon muotoon, johon kuului kaksitoista joukkuetta, mutta jo heti seuraavalla kaudella 1985 joukkuemääräksi tuli jälleen kymmenen. Kaudella 1986 muutoksen tuulet puhalsivat jälleen ja tuolloin luovuttiin mestaruuden ratkaisemisesta pudotuspelillä.

Aikaa kului ja saavuttiin uudelle vuosituhannelle. Kausilla 2008-2009 Naisten Liigaa pelattiin kahdellatoista joukkueella ja kaksinkertaisella sarjalla. Seura, joka putosi sijalle 12, tippui Naisten Ykköseen, joka on toiseksi korkein sarjataso naisten jalkapallossa. Sijalle 11 sijoittunut joukkue pelasi Ykkösen toiseksi parhaan joukkueen kanssa liigapaikasta kaksiosaisessa karsinnassa.

Vuonna 2010 sarja uudistui jälleen ja siitä putosi yhden sijasta kaksi joukkuetta Ykköseen. Kaudella 2011 Liiga muuttui kymmenen joukkueen kolminkertaiseksi sarjaksi.

Naisten Liigassa pelaa kuluvalla kaudella joukkuetta. Monet niistä ovat perinteisiä ja tunnettuja myös miesten jalkapallon, jääkiekon kuin monen muun urheilulajinkin saralla, mutta mukana on myös puhtaasti naisten ja tyttöjen urheiluseuroja.

Tunnetuimmat Naisten Liigan seurat

FC Honka on espoolainen jalkapalloseura. Naisten Liigan lisäksi Honka pelaa myös muilla sarjatasoilla kakkos- ja kolmosjoukkueensa sekä usean juniorijoukkueen voimalla ja seuran B-tytöt pelaavat SM-sarjassa. Joukkue pelasi ensimmäistä kertaa Naisten SM-sarjassa 2003 säilyttäen liigapaikkansa karsintojen kautta. Naisten joukkue on pelannut myös UEFA-cupissa 2007 jääden toiseksi ja vuonna 2008 joukkue osallistui myös UEFA-cupiin.

Gamlakarleby Bollklubb (GBK) on vuonna 1924 perustettu kokkolalainen jalkapalloseura ja yksi Suomen vanhimmista jalkapalloon keskittyvistä seuroista. Sen pitkän historian varrelle mahtuu naisjalkapallon lisäksi myös kokemusta reservijoukkuejalkapallosta, nuorisojalkapallosta, nappulajalkapallokoulusta, turnaustoiminnasta ja jalkapalloleireistä. GBK järjestää vuosittain heinäkuussa kansainvälisen Kokkola-Cup-nimisen junioriturnauksen, joka on Suomen toiseksi suurin junioriturnaus Helsinki-Cupin jälkeen.

HJK:n eli Helsingin Jalkapalloklubin naisjoukkue on perustettu 1971 ja se on kyseiseen urheiluseuraan kuuluva joukkue. HJK:n naisten joukkuetta luotsaa HJK ry ja miesten joukkue kuuluu HJK Oy:n alaisuuteen. Joukkue pelaa Naisten Liigassa ja se on menestynein jalkapalloseura Suomessa. Tiimi on voittanut Suomen mestaruuden 22 kertaa ja Suomen Cupin 15 kertaa. Kyseessä on myös menestynein seura Suomen rajojen ulkopuolellakin. Seura pääsi UEFA-cupin välieriin 2001-2002 häviten kuitenkin ruotsalaiselle Umeå IK:lle lopulta yhteismaalein 1–3.

Tampereen Ilves on tamperelainen jalkapalloseura ja osa suurempaa kokonaisuutta, urheiluseura Ilvestä. Ilveksen naisten jalkapallojoukkue pelaa Naisten Liigassa. Sillä on toiseksi eniten naisten pääsarjakausia Suomessa jääden kakkoseksi ainoastaan Helsingin Jalkapalloklubille. Seura on perustettu 1931 ja se vietti hiljaiseloa jalkapallon saralla vuoteen 1975 saakka, kun Tampereen-Viipurin Ilves-Kissat ja Tampellan Palloilijat yhdistyivät ja siirtyivät Ilveksen alaisuuteen.

Sarjan muita seuroja

  • Jyväskylän Pallokerho (JyPk) on erikoistunut nais- sekä tyttöjalkapalloon. Seuran miesten joukkue JJK Jyväskylä pelaa tätä nykyä Veikkausliigassa.
  • ONS eli Oulu Nice Soccer on vuonna 2006 perustettu naisten jalkapalloon erikoistunut urheiluseura, joka osallistui ensimmäistä kertaa sarjatoimintaan 2007 Naisten Ykkösessä saaden sarjasta luopuneen Oulun Luistinseuran paikan. Kauden 2011 päätteeksi seura nousi jalkapallon Naisten Liigaan.
  • Pallokissat on kuopiolainen jalkapalloseura, joka on erikoistunut naisten ja tyttöjen jalkapalloon. Seura perustettiin 2007 vastaamaan Kuopion MimmiFutiksen toiminnasta.
  • PK-35 Vantaa on perustettu 2009 ja se on menestyksekkäästi voittanut Suomen mestaruuden vuosina 2010, 2011, 2012, 2014, 2015 ja 2016. Lisäksi joukkue on voittanut Naisten Suomen Cupin 2011, 2012, 2013 sekä vuonna 2016.
  • Perinteikkään Turun Palloseuran naisten joukkue toimii TPS:n juniorijalkapallon yhteydessä. Se on ollut mukana sarjan alusta asti ja on pelannut yhteensä 23 kautta. Seura on voittanut Suomen mestaruuden vuonna 1978.
  • Åland United on ahvenanmaalainen jalkapalloseura, joka on perustettu vuonna 2008. Seuran paras saavutus on Suomen mestaruudet vuosina 2009 ja 2013.

Vaikka Naisten Liiga ei ole yhtä seurattu kuin Veikkausliiga, on siitä tarjolla kattava tietopaketti sarjan verkkosivulla, jossa on nähtävillä tulevat ottelut, pelattujen pelien tulokset, kattavat tilastot sekä uutisia sarja tapahtumista.