Miesten A-maajoukkue – Huuhkajat

Jalkapallo on yksi Suomen suosituimpia urheilulajeja. Sen harrastajamäärät kasvavat vuosittain ja tällä hetkellä Suomessa on noin 400 000 harrastajaa. Jokaisessa kaupungissa on oma jalkapalloseuransa ja Veikkausliigassa pelaa 12 joukkuetta.

Miesten maajoukkue ei ole vielä historian valossa saavuttanut isoja menestyksiä. Taustatyötä tehdään valtavasti, jotta tämä asia muuttuisi tulevaisuudessa. Junioritoiminnassa ja nuorisojoukkueissa kehittyy koko ajan lahjakkaita pelaajia, jotka ovat Suomen jalkapallon tulevaisuuden toivoja.

Lempinimenä Huuhkajat

Suomen maajoukkueen lempinimi on Huuhkajat. Nimi on johdettu Bubi-huuhkajasta, joka asusteli Olympiastadionin lähistöllä vuonna 2007. Se laskeutui pelikentälle kesken Suomi-Belgia-ottelun saman vuoden kesänä, minkä takia ottelu keskeytettiin kuudeksi minuutiksi. Huuhkajan väliintulon jälkeen maajoukkue meni heti 1-0 johtoon ja voitti pelin 2-0. Tempauksensa takia Bubi valittiin Suomen maajoukkueen viralliseksi maskotiksi ja maajoukkuetta ruvettiin kutsumaan Huuhkajiksi.

Alle 21-vuotiaiden nuorten maajoukkuetta kutsutaan Pikkuhuuhkajiksi ja naisten maajoukkuetta Helmareiksi, joka on lyhenne sanasta helmipöllöt.

Maajoukkueen historia

Maajoukkue aloitti kansainvälisen uransa maaottelulla Ruotsia vastaan vuonna 1911, jolloin Suomi hävisi ottelun 2-5. Seuraavana vuonna 1912 Suomi saavutti kaikkien aikojen parhaan saavutukse

nsa sijoittumalla neljänneksi, mutta se hävisi pronssiottelussa Alankomaille 0-9. Suomi yritti myös päästä EM-kisoihin vuonna 1938. Karsinnoista ei kuitenkaan päästy jatkoon eikä Suomen maajoukkue ole saavuttanut tähän päivään asti jatkopaikkaa karsinnoista EM-kisoihin tai MM-kisoihin.

Parhain yksittäinen maajoukkueen pelisaavutus on vuonna 1969 pelattu kotiottelu jalkapallon mahtimaa Espanjaa vastaan, sillä Suomi voitti pelin 2-0. 60-luvulla maajoukkueen taso nousikin hieman ja Suomi voitti kaksi kertaa Pohjoismaiden mestaruuden, vuosina 1964 ja 1966. Nämä mestaruudet ovat jääneetkin ainoiksi merkittäviksi saavutuksiksi.

Vuonna 2001 ja 2002 Antti Muurisen luotsaamana maajoukkue ylsi yllättävään 10 pelin tappiottomaan putkeen. Tuolloin maajoukkueessa pelasi Jari Litmanen, joka siivitti taidoillaan Suomen peliä.

Maajoukkueen taso on pysynyt muutamaa yllättävää voittoa tai tasapeliä lukuun ottamatta huonona, mikä on ollut suuri pettymys suomalaisille. Pettymyksistä huolimatta suomalaiset tutkimuksen mukaan uskovat vahvasti Huuhkajien mahdollisuuksiin päästä EM-kisoihin.

FIFA:n sijoitukset

FIFA on lyhenne ranskan kielen sanoista “Fédération Internationale de Football Association”. Se on Kansainvälinen jalkapalloliitto, jonka tehtäviin kuuluu esimerkiksi maailmanmestaruuskilpailujen järjestäminen ja jalkapallon kehittäminen.

FIFA julkaisee myös kuukausittain listan jalkapallon maajoukkueiden paremmuusjärjestyksestä. Vuodesta 1993 lähtien Suomen parhain sijoitus listalla on ollut vuonna 2007, jolloin se oli 36. Vielä vuonna 2015 Suomi oli jyrkän laskun jälkeen pystynyt nousemaan uudestaan listalla sijalle 43. Vuonna 2016 sijoitus romahti täydellisesti ja maamme tippui sijalle 94. Vuonna 2017 Huuhkajat ehti tippua maailman huonoimmaksi maajoukkueeksi sijalle 110, mutta loppuvuotta kohti sijoitus on noussut sijalle 74.

Joukkueen kokoonpano vuonna 2017

• Maalivahdit: Anssi Jaakkola, Jesse Joronen, Lukas Hradecky
• Puolustajat: Albin Granlund, Jere Uronen, Joona Toivio, Juha Pirinen, Juhani Ojala, Jukka Raitala, Kari Arkivuo, Niklas Moisander, Paulus Arajuuri, Sauli Väisänen, Valtteri Moren.
• Keskikenttä: Alexander Ring, Glen Kamara, Markus Halsti, Moshtag Yaghoubi, Perparim Hetemaj, Rasmus Schüller, Robin Lod, Simon Skrabb, Thomas Lam, Tim Sparv.
• Hyökkääjät: Eero Markkanen, Jasse Tuominen, Joel Pohjanpalo, Kasper Hämäläinen, Pyry Soiri, Teemu Pukki.
Suomen A-maajoukkueen pelit pelataan pääosin Helsingin Olympiastadionilla, mutta stadionin remontin takia pelejä on siirretty Tampereen Stadionille ja Turun Veritas Stadionille.

Valmentaja

Huuhkajia on valmentanut vuodesta 2016 lähtien Markku Kanerva, jolla on takanaan myös oma 15-vuotinen ura jalkapalloilijana ja hän on edustanut Suomea maajoukkueessakin. Hän aloitti valmennusuransa vuonna 2001 HJK:ssa, josta hän siirtyi valmentamaan helsinkiläistä Viikinkejä.

Vuoden valmennuspestin jälkeen Kanerva siirtyi valmentamaan viideksi vuodeksi Suomen U21- maajoukkuetta. Hänen johdattamana nuorten maajoukkue selvisi ensimmäistä kertaa urallaan EM-kisoihin vuonna 2009 ja uraohjus valittiin samana vuonna vuoden valmentajaksi. Vuonna 2010 Kanerva kiinnitettiin apuvalmentajaksi A-maajoukkueeseen, jossa hän on tähän päivään asti toiminut niin apu- kuin päävalmentajanakin.

Kanervan valmennusryhmään kuuluvat entinen jalkapalloilija Simo Valakari, Jonatan Johansson ja entinen jalkapallomaalivahti Antti Niemi.

Pikkuhuuhkajat

Suomen alle 21-vuotiaiden nuorten maajoukkuetta kutsutaan Pikkuhuuhkajiksi. He tekivät historiaa vuonna 2009, jolloin he pääsivät ensimmäistä kertaa historiassaan EM-kisojen alkulohkoon Englannin, Saksan ja Espanjan kanssa. Valitettavasti Pikkuhuuhkajien tie tyssäsi heti alkulohkoon, mutta saavutusta on pidetty erinomaisena.

Samana vuonna joukkue valittiin vuoden 2008 parhaaksi joukkueeksi ja vuonna 2009 tiimin menestykseen luotsannut päävalmentaja Markku Kanerva vuoden valmentajaksi.

Suomen maajoukkueen kannattajat SMJK

Suomen maajoukkueen kannattajat on yhdistys, joka on perustettu vuonna 2002. Sen toiminnan tavoitteena on parantaa jalkapallomaajoukkueiden kannatusta. Toiminnallaan järjestö pyrkii kokoamaan yhteen kannattajat ja tarjota heille esimerkiksi kuljetuksia otteluihin, lippuja, alennuksia ja tapahtumia.

Yhdistys on yhteistyössä Suomen Palloliiton kanssa. Palloliitto varaa jokaiseen Suomen A-maajoukkueen kotipeliin yhdistykselle oman fanikatsomonsa ja avustaa käytännön asioissa. Vuodesta 2008 lähtien kannattajille on Helsingin Olympiastadionille varattu pohjoiskaari. Yhdistyksen nettisivuilta voi ostaa lippuja peleihin, varata kuljetuksia ja tilata fanituotteita. Sillä on myös kaksi kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti HuSe eli Huikee Setti.