Kolmonen

Jalkapallo on suosittu urheilulaji Suomessa ja sitä pelataan suomalaisen sarjajärjestelmän mukaan. Tämä järjestelmä käsittää miesten puolella kahdeksan sarjatasoa ja naisten vastaavassa viisi tasoa. Sarjatasoista kolme ylintä ovat Suomen Palloliiton järjestämiä ja sen alapuolella olevat sarjat järjestävät Palloliiton piirit.

Sarjatasot ylimmästä alimpaan ovat:

 • Veikkausliiga
 • Ykkönen
 • Kakkonen
 • Kolmonen
 • Nelonen
 • Vitonen
 • Kutonen
 • Seiska

Jalkapallokentän kulmalippu

Kuten listasta selviää, niin Veikkausliigaa alemmat sarjat ovat hämäävästi nimetty siinä mielessä, että esimerkiksi Ykkönen on toiseksi korkein sarja Suomessa ja Kolmonen on vasta neljänneksi korkein. Tämä asia voi tulla siis yllätyksenä heille, joille kotimainen jalkapallo ei ole entuudestaan tuttua.

Kuten aiemmin mainitsimme, Kolmosen pelit pelataan Palloliiton järjestämissä sarjoissa. Kaudella 2017 Kolmosessa on yhdeksän lohkoa ja lohkojen voittajajoukkueet saavat nousuoikeuden Kakkoseen. Nousu ylempään sarjaan ei tapahdu automaattisesti, vaan kyseessä nimenomaan on oikeus nousta Kakkoseen.

Helsingin ja Uudenmaan ykköslohko

Helsinki ja Uusimaa -lohko pitää sisällään kolme 12 joukkueen alalohkoa joukkueiden runsaan määrän takia. Joukkueiden jatkon kannalta on tärkeää tietää, että lohkojen sijalle 11 ja sitä huonommin sijoittuneet joukkueet putoavat yhtä sarjaa alempaan eli Neloseen.

Ykköslohkossa pelaa monia perinteisiä ja tunnettuja joukkueita, kuten:

 • Honka on vuonna 1975 perustettu joukkue, joka on ensimmäinen Suomen pääsarjatasolla pelannut espoolainen jalkapalloseura. Hongan miesten edustusjoukkue tunnetaan myös nimellä Esport Honka, joka pelaa Ykkösessä.
 • Malmin kaupunginosasta kotoisin oleva Malmin Ponnistajat on vuonna 1924 perustettu urheiluseura. Seura perustettiin Pukinmäen kaupunginosassa, josta sen merkissä on muistona pukin sarvet.
 • Lohjan Pallo on vuonna 1966 perustettu täysiverinen jalkapalloseura. LoPa on pelannut useaan otteeseen Kakkosen puolella ja seuralla on ollut myös farmisopimus FC Lohjan kanssa.

Kakkoslohko

 • Kakkoslohkossa pelaava HIFK/2 on helsinkiläisen urheiluseura HIFK:n jalkapallojaosto. Seura on perustettu vuonna 1907 ja sen edustusjoukkue pelaa Veikkausliigassa ja HIFK/2 edustaa seuraa kolmosessa.
 • Toukolan Teräs eli ToTe on perinteinen urheiluseura Helsingin Toukolasta. Seura on perustettu 1932 nimellä Toukolan Teräs ry ja sen harrastelajit ovat vaihdelleet vuosien varrella.
 • Käpylän Pallo eli KäPa on vuonna 1956 Helsingin Käpylässä perustettu jalkapalloseura. KäPa on merkittävä seura Suomen jalkapallohistoriassa, sillä se organisoi ensimmäisenä niin sanotut ”nappulaliigat”, joiden joukkueet saivat nimensä Englannin liigan seuroilta ja muutama joukkue saikin esikuviltaan jopa pelipaidat lahjaksi.

Kolmoslohko

 • Kolmoslohkossa pelaava Lahden Reipas on perinteikäs lahtelainen jalkapallojoukkue, joka on niittänyt mainetta eritoten jalkapallon merkeissä. Sodan jälkeen Lahteen siirtynyt Viipurin Reipas otti nimekseen Lahden Reipas sen uuden kotikaupungin mukaan.
 • RiPs eli Riihimäen Palloseura perustettiin 1928 Riihimäellä. Seura panostaa voimakkaasti junioritoimintaan.
 • Hyvinkään Palloseura perustettiin vuonna 1947 jatkamaan Hyvinkään Villatehtaitten Palloilijoiden toimintaa.

Länsi-Suomen lohko

Länsi-Suomen lohko sisältää kaksitoista joukkuetta, mukaan lukien perinteikäs Pallo-Iirot Raumalta. Kyseessä on vuonna 1930 perustettu joukkue, joka sai vahvistusta 1990-luvun alussa, kun Rauman Pallo sulautui Pallo-Iiroihin.

Lisäksi lohkoa edustaa perinteikäs urheiluseura Turun Weikot. Seura perustettiin vuonna 1912 nimellä Turun Työväenyhdistyksen Voimistelu ja Urheiluseura, joka useiden nimimuutosten jälkeen vuonna 1993 lyhennettiin muotoon Turun Weikot.

Vaasan ja Keski-Pohjanmaan lohko

Vaasan ja Keski-Pohjanmaan lohkossa pelaa kaikkiaan kaksitoista joukkuetta, joiden joukossa on muun muassa perinteinen, jo vuonna 1907 perustettu urheilun yleisseura Lapuan Virkiä. Seura aloitti pelkästään nuorisoseurana ja sellaisena se säilyikin ensimmäiset 30 vuotta.

Lohkossa pelaa myös kokkolalainen KPS eli Kokkolan Palloseura-62. Seura perustettiin, kuten niin ikään senkin nimestä voi arvata, vuonna 1962. Joukkueelle on kertynyt menestystä, sillä parhaimmillaan KPS on yltänyt ykkösdivisioonaan.

 

Muita lohkoja

Kaakkois-Suomen lohko sisältää kymmenen joukkuetta, joiden joukossa on perinteinen vuonna 1947 perustettu Myllykosken Pallo eli MyPa. Seura on saavuttanut menestystä lajin saralla, mutta vuonna 2015 siltä evättiin Veikkausliigan paikka talousvaikeuksien vuoksi. Seura sai uutta puhtia 2017 kaudella voittaessaan Kolmosen mestaruuden, jonka ansiosta se nousee Kakkoseen kaudella 2018.

Itä- ja Keski-Suomen lohko pitää sisällään kymmenen joukkuetta, joista mainittakoon jyväskyläläinen jalkapalloseura FC Blackbird, joka on parhaimmillaan pelannut Kakkosessa. Lohkon toinen merkittävä seura on FC Vaajakoski, joka jalkapallon lisäksi pelaa salibandyn puolella.

Pohjois-Suomen lohkon yksitoista joukkuetta pitää sisällään muun muassa kemiläisen jalkapalloseuran FC Kemin sekä rovaniemeläisen FC Santa Clausin, joka on syntynyt, kun kaksi joukkuetta yhdisti voimansa 1992. Tuolloin Rovaniemen Reipas sekä Rovaniemen Lappi päättivät sulautua yhdeksi joukkueeksi.

Tampereen lohkossa pelaavat muun muassa lähes legendaarinen joukkue Ilves/2, jonka edustusjoukkue pelaa Veikkausliigassa. Lisäksi lohkosta löytyy esimerkiksi vuonna 1930 perustettu Tampereen Pallo-Veikot. Lisäksi mukana on Pallo-Sepot, joka on vuonna 1944 perustettu vaajakoskelainen palloseura. Seppoja pidetään valkeakoskelaisen FC Hakan sisarseurana.

Tässä artikkelissa luetellut joukkueet ovat kauden 2017 joukkueita. Reaaliaikaiset joukkuejaot, pistepörssit, tulospalvelu sekä paljon aiheeseen liittyvää löytyy Suomen Palloliiton nettisivulta.